På en båt i Savannah

img_0791.jpg

Mellan Florida och Georgia dök temperaturen över 10 grader och helt plötsligt blev det svenskt midsommarväder. Söderns pärla, Savannah, mötte oss med regntunga skyar och 13 grader. Brrr… Men väl framme steg vi ombord på vårt Airbnb-fynd för tre nätter, en motorbåt utan extra allt men med extremt hög mysfaktor. Ungarna gillade att vara pirater även om utrymmet för alla bilar, hajar och böcker som skulle med var minst sagt begränsat. Efter en fantastisk wahoo-sallad (lokal fisk, Magnus skippade den godaste ingrediensen) så stuvade vi in oss allihop i sovdelen (durken? Kölsvinet? Tuggar inte båtlingo!) och somnade gott i vågskvalpet. 

Savannah är en vacker 1700-talsstad, sådana som är lätträknade i USA. Överallt finns historiska byggnader, lummiga parker och ekalléer som ger skugga. Staden är utmärkt att se till fots, inte heller så vanligt i USA, och vi gick en lång sväng runt hela downtown med våra tappra barn. Lunchen intogs i Savannahs äldsta hus, en gammal piratkrog som nu är turistattraktion med pirattema. Maten var ingen höjdare, och inte ens Alfred tyckte det var kul (åter igen det här med vuxna människor som klär ut sig, vad är det om?). Däremot fick vi en riktig höjdarlunch nästa dag, The flying monk gör sina egna nudlar och är ett hippt asian-fusion hak som drar mängder av lokalbefolkning. Toppbetyg!

Vädret gjorde tyvärr att vi inte hann med allt vi ville se, men vi åkte en sväng till Wormsloe plantation där de första bosättarna slog sig ned på 1730-talet. Därefter drog vi vidare norrut till en annan klassisk söderpärla, Charleston! Och slutbetyget för båtupplevelsen blev mycket gott, ingen sjösjuka och ingen gjorde myteri och det är väldigt mysigt att sova i en svettig hög av barn. Och det gick utmärkt att duscha på en halv kvadratmeter i kallvatten! Men tre nätter räcker, thank you very much.

Charleston är i samma storlek som Jönköping men känns mycket större med sin shopping (Luis Vuitton mm), sina turistströmmar och sitt college som gör att stan översvämmas med coola hipsters (ok, precis som Jönnet med andra ord) En jättemysig stad som vi genast gillade och gärna återvänder till! Den här gången blev det endast ett pitstop på några timmar innan vi åkte vidare mot South Carolinas kust.

 

Medan resten av familjen fortfarande sov satte jag mig på kommandobryggan och tittade på soluppgången.

 
 

Ingen panik, ingen panik. Tänk inte på Lugnt vatten… ?

 
 

Ett av Savannah vackra mansions, detta är känt från filmen Midnatt i godhetens och ondskans trädgård.

 
 

På promenad genom Savannah.

 
 

En av alla coola butiker i Savannah, lyxchoklad som säljs bland hyllor fyllda med böcker och en konstgräsmatta. Love it!

 
 

Porten och den 2 km långa ekallén som leder upp till Wormsloe plantation. Magiskt vackert!

 
 

Downtown Charleston

 

Downtown Charleston

Ida Rydh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *