Trendiga Asheville ger mersmak

img_0965.jpg

Asheville i North Carolinas nordvästra hörn är sedan ett par år tillbaka ett välkänt resmål för amerikaner, men än så länge är det en gömd pärla för oss européer. Staden beskrivs som ”One of the happiest cities in the US”, ”Foodtopia”, ”One of the most beautiful cities in the country” och ”A funky little city”. Efter att ha kört genom djupa södern i tre veckor var det inte bara bergsluften som kändes fräsch när vi kom in i staden i söndags. Asheville är som ett litet LA på östkusten där allt är glutenfritt, grönkål är kung och antalet unga män i hipsterskägg på longboard med hund i koppel är otaliga. Behöver jag nämna att i Ashville finns flest mikrobryggerier per capita i landet? 

Vårt hus ligger i stadsdelen West Asheville som precis genomgått en gentrifieringsprocess. Kvarteren är slitna men i lokalerna huserar trendiga restauranger, barberare och mikrobyggerier. På gatan där vi bor har många hus en ”Vote Bernie” skylt i trädgården och man ser nästan bara unga människor vart man än går. Både jag och Magnus var hos frisören igår och hon (inflyttad från Ohio) förklarade att de flesta gamla Ashvillebor har lämnat staden och främst unga från hela landet har flyttat in. När vi frågade henne varför Asheville är så populärt svarade hon att ”det är mycket helande kristaller i bergen här så folk flyttar hit för att bli friska och lyckliga”. Med andra ord så trängs en massa hipsters med hippies i den här stan…

Det är svårt att inte älska Asheville. Så bubblande av kultur samtidigt som bergen börjar precis utanför stadsgränsen och ger möjligheter till spännande naturupplevelser. Rekommenderar verkligen alla som redan varit i NY och LA att testa Asheville nästa gång!

Men Asheville är inte känt bara för öl och berg. De två största turistattraktionerna har över 100 år på nacken; Blue ridge parkway (mer om det nästa gång) och Biltmore estates. Det senare är något så smakfullt som ett franskt chateau byggt av en amerikansk industripamp för att hålla grabbfester i och jaga. Han gifte sig dock snart och slottet är än idag hem till familjen Vanderbilts arvingar, samtidigt som man tar emot 1 miljoner besökare om året. Hade gärna gått en hel dag i husets korridorer och katakomber, men av någon konstig anledning tyckte treåringen inte att det var en bra idé. Och eftersom Alva vaknade med feber inatt (och därmed var lugn och hanterbar dagen till ära) fick det bli en snabbtur på slottet och hemmamiddag.

Vi börjar närma oss halvlek på vårt äventyr och vi trivs hur bra som helst! Men Alfred kan längta hem till sina leksaker och kompisar ibland… Bilkörningen går bra men max två timmar i sträck funkar med Alva. Alfred håller ut så länge paddan har batteri. Maten funkar bra, det blir mycket burgare och pommes till sonen och Alva får stå ut med mycket burkmat (som kräver ett eget inlägg). Men när gröten hemifrån tog slut grät hon sig igenom USA-gröten i fyra dagar.

Imorgon ger vi oss ut på Blue ridge parkway som kommer ta oss till Virginia. So long!

Downtown Asheville, lika backigt som hemma i Jönnet.

Ekologisk, glutenfri muffin intas bäst i en dubbeldäckare. Hipsterish!

Magnus fick tokcravings på ett par handgjorda kängor… Blidde inte köp denna gången.

Hårfager och glad över att få klippa barret! Schyssta Seona gav frun en gratis blowout.

Vårt hus!

Biltmore estates, som ett gigantiskt rymdskepp som landat på en kulle i North Carolina. Men otroligt vackert och som taget ur ett kostymdrama från förra sekelskiftet.

Så här lyfte man skrot i början på 1900-talet. Crossfit i Hannibal Lecters källare, någon?

Magisk utsikt över Mount Pisgah från andra våningen.

 

Ida Rydh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *