Phantastic Philly!

img_0118-1.jpg

Lonely planet utsåg nyligen Philadelphia till Årets stad att besöka i USA och vi kan inte annat än att hålla med om att New Yorks lillasyster både är trevligare, charmigare och hetare just nu. Påven var just här och vände upp och ner på stan, Philly utsågs nyligen till USAs första World heritage city, demokraternas kommer hålla sin kongress här i juli och inte minst är det 40 år sedan Rocky Balboa sprang uppför trapporna till Philadelphia Art Museum och gjorde stadssilhuetten bakom sina uppsträckta boxararmar välkänd. Dessutom poppar nya, trendiga restauranger upp hela tiden och det är väldigt mycket billigare att bo här än i andra större städer på östkusten.

Vi har alltså tillbringat en vecka hemma hos våra vänner Linda och Folke som bor i ett townhouse i South Philly – med en takterrass med grym utsikt över staden! Vi är så glada att de har kunnat ta lite ledigt för vi har fått första klassens guidning. De första dagarna var det stadsvandring som gällde och varje dag snittade vi ca 18 000 steg… Det blev mycket bärande av ongar men som tur var hade vi fyra, starka par axlar att alternera mellan. 

Philadelphia är en av USAs viktigaste, historiska städer (den viktigaste?) och var från början en svensk bosättning. Namn som Swedesboro lever till exempel fortfarande kvar. Här undertecknades både självständighetsdeklarationen och konstitutionen och staden fungerade som huvudstad under frihetskriget. Här finns också USAs äldsta, fortfarande bebodda gata i Old Town. Det är sjukt mycket skolklasser på besök och kön ringlar lång för att se Liberty Bell, världens mest kända gjutna klocka. 

I torsdags var det min och Magnus fjärde bröllopsdag och Linda och Folke överraskade oss med att boka ett bord på deras favoritrestaurang i trendiga Fishtown (där de även nyss köpt ett hus!). Efter två månader med barnen 24/7 var det nästan ett overkligt upplägg. Vi passade även på att ta vår Uber-oskuld och fick på köpet prata med en Ivy league-utbildad chaufför och en kille från Mali som snackade franska med Magnus. Efter en supergod middag åkte vi till en bar med livejazz och bara njöt av att få vara bara själva en stund. Men strax efter 23 gav vi upp och vek oss för småbarnströttheten.

I fredags löste jag in en barnfri dag och åkte med Linda till världens största shopping mall (nja, inte riktigt men vi gjorde lätt 12 000 steg den dagen!) – King of Preussia mall. Det blev inte jättemycket shoppat men vi hade väldigt kul och avslutade storstilat passet med en välförtjänt mani-pedi. På kvällen åt vi på en fransk bistro, Parc, som var sjukt bra! Över lag har Philadelphia väldigt många bra restauranger som speglar den mångfald av människor som bor i staden. Vi har ätit indiskt, japanskt, mexikanskt, italienskt – och såklart Philly cheese steak (Kött. Sprutost. Macka. What’s not to like?)

I lördags var det Eurosvisionfinal och Linda och Folke hade bjudit hem 20 vänner som sträckte sig från de som bara ville gå på fest till hardcore fans som hade med egna score board och kan allt om Eurovison och Mellon (och ja, de är amerikaner!) Det var grymt kul att dela maratonsändningen med dessa människor och på slutet blev det både skålar och tårar när Ukrainas politiskt färgade bidrag vann. Enda ryssen i gänget var lagom nöjd och gick hårt åt vodkaförrådet efter upplösningen. Barnen tyckte det var spännande med mycket folk även om Alfreds dom var hård ”Jag tycker fortfarande bäst om ’I like to move it move it'”. Ridå.

Söndagen spenderades på bästa, amerikanska sätt – på baseballmatch. Philadelphia Phillies är ett av flera lag i staden som spelar i högsta ligan (även om de inte är särskilt bra). Och för er som inte varit på baseball kan jag avslöja ett par saker. 1. Det är väääärldens segaste och tråkigaste sport, de flesta går dit för ölen. 2. Reglerna är omöjliga, faktiskt oerhört mer komplicerade än brännboll. Jag började läsa på Wikipedia men gav snabbt upp. 3. Dessutom pågår eländet i minst 9 innings som översätts till ca 5 timmar. Men såklart var det jättekul att få uppleva live och vi hade det rätt bra i solen med våra popcorn.

Veckan i storstaden har varit underbar och vi har njutit av en stad som beskrivs som ”historic roots and gritty flavor”. Det är lite som Brooklyn överallt och gatorna är lugna även nära centrum, det är ibland svårt att tro att det är USAs 5:e största stad. Jag förutspår en lysande framtid för Philly när NY blir för dyrt och mainstream – då flyttar hipstersarna hit!

Linda mitt i Center city Philadelphia

Boy vs art 0-1

Magnus framför City hall som ligger mitt på Broad, USAs längsta, raka gata.

Eklektiska South street, hemmaplan för Folke och Linda

Philly har satsat på offentliga muralmålningar och det finns knappt något klotter alls i staden. Många målningar föreställer den afroamerikanska befolkningens histora.

USAs äldsta bebodda gata, Elfreth street.

Hur kan man vara trött när man äntligen får se Liberty bell?!

Frulle på Sabrina’s.

En takterass med utsikt som inte går av för hackor.

När mamma är på shoppingtur får resten gå på dinomuseum. Awesome!

Superfokuserad publik som tar Eurovision på störst allvar. Är helt faschinerad av dessa grabbar som kan allt om alla bidrag – trots att de är amerikaner och Eurovision aldrig har visat på tv här .

Familjen Rydh på baseball och Alva har redan somnat. Don’t blame her!

Ett av många coola matställen, Fette sau, där man köper bbq by the pound. Überhipster. Men ändå inte lika hipster som grannfiket som serverar latte på fat.

Ida Rydh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *