Nya äventyr i New England

img_1298.jpg

Sista veckan på vår resa och det är dax att bita ihop och suga ut så mycket göttigt som möjligt av vår resa. Det känns som om vi har så mycket kvar vi vill se och därför bestämde vi oss för att ta färjan över sundet till New England och beta av tre delstater på fem dagar. 

New England är mest känt för ”clam chowder and alcoholism” (i alla fall enligt J.D. i Scrubs) och inte minst för sin dialekt och höstfärgerna på lövskogarna. Har man dessutom läst Stephen King och Dennis Lehane måste man bara ta sig hit om man är så nära. Vårt första delmål blev Newport, Rhode Island – en mysig hamnstad med några av USAs största och vräkigaste sommarstugor (läs slott) byggda av Vanderbilts och Astors. Vi var bara där ett dygn men hann med det viktigaste, äta hummer i sommarvärme med ett kallt glas vitt. På grund av trötta barn blev det dock amerikansk sightseeing – åka runt i bilen utan att gå ur. When in Rome osv…

Sen lämnade vi det nyfunna sommarvädret bakom oss och åkte vidare mot Cape cods yttersta udde och Provincetown. Efter många timmar i bil kom vi till en galet ställe, långt ute på en smal udde landade vi i en regnbågsfärgad konstnärskoloni där allt kretsar kring party och standliv. Tyvärr blir det inte mycket party med två småbarn och vi serverades bara 15 grader och regn medan vi var där, men vi fastade ändå för stan på grund av den liberala och sköna stämningen samt de böljande sanddynerna som fanns så långt ögat kunde nå. 

Vi avslutade såklart med New Englands pärla – Boston. USAs första stad som producerat stjärnor som Samuel Adams (nope, det är faktiskt inte bara en öl), John F Kennedy och Matt Damon. Det är också hem till USAs äldsta universitet (Harvard) och USAs äldsta baseballarena (Fenway park där Red sox spelar) samt platsen för tepartyt som kickade igång den amerikanska revolutionen. Precis som Philadelphia är Boston verkligen en stad vi älskar – tillräckligt liten för att man ska kunna gå överallt och bland skyskraporna finns vackra, historiska byggnader bevarade. De historiska platserna är smart sammankopplade via The Freedom trail, en 4 km lång linje utmärkt med tegel på trottoarerna i downtown. Det är en bra promenad att börja med när man kommer hit – eller som gör man som vi gjorde, tar en tur med The Duck boats! Båtarna är amfibiefarkoster från Andra världskriget och första delen kör de på gatorna i stan innan de dyker ned i floden för en avslutade tur på vattnet. De körs av hysteriskt roliga ”conDUCKtors” och hur lökigt det än låter var det en grym start på dagarna i Boston. 

Vi har också hunnit med att äta oss igenom den italienska stadsdelen North end (missa inte Mikes’s pastry!), besöka New England aquarium och ströva runt på Harvard och drömma lite om hur det kommer vara att stå där när Alva tar examen om sisådär 20 år (ingen press). Hoppas bara att den senaste MMA-fighten med hennes bror inte sätter käppar i hjulet, i Provincetown åkte hon in i en vägg så det skallrade. Kvar blev en gigantisk bula och en blå/grön/lila panna…

Efter Connecticut, Rhode Island och Massachusets är vi uppe i 13 delstater och fler kommer det inte bli den här resan. Det börjar dra ihop sig till hemfärd men vi tänker ändå hinna med ett till måste innan flyget går…

Hello Newport! Som taget ur en Lexingtonkatalog.

Hur glad blir man inte av hummer och vitt vin?

Hello Provincetown! Trots de grå molnen och de bistra minerna hade vi jättekul i P-town. Som ett Key West i norr ungefär.

New Englandväder i P-town.

Här min dotter kan man plugga om man sköter sig i skolan och lägger undan all veckopeng (och typ vinner på lotto). Harvard ger faktiskt lite gåshud.

Duck boating på Charles river med Bostons skyline i bakgrunden

Det är jobbigt att gå genom hela staden så Bostons Freedom trail fick bli en skattjakt med en överraskning om han lyckades följa spåret genom stan. Lämpligt nog låg Bostons commons stora lekplats där spåret tog slut.

Boston commons är svaret på NYs Central park och här finns bland annat en staty av Make way for ducklings, en välkänd amerikansk barnbok.

Bostons äldsta hus från 1680. Här bodde patrioten och nationalhjälten Paul Revere med fru och sina 16 barn.


Wohoo, mer New Englandväder! Det gäller att piska upp stämningen…

Ida Rydh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *