Att resa med barn – den stora sammanfattningen

img_0682.jpg

Vi gjorde det! Vi klarade två månader på resande fot utan att ha ihjäl varandra eller något av barnen! Nu när vi är hemma igen och försöker sammanfatta de senaste 60 dagarna så har det allra, allra mesta gått över förväntan. Vädret har varit bra, boendena har varit toppen, det kändes som vi valde helt rätt rutt och barnen har varit små superhjältar (i förhållande till vad man kan begära av barn i deras ålder i alla fall. Hade vi rest med vänner som betett sig som våra barn, då hade vi sagt upp bekantskapen). Den ende som längtat hem ordentligt har varit Alfred. Under dygnet som vi varit hemma har vi bara sett till honom vid måltiderna, resten av tiden tillbringar han på sitt rum med leksakerna som var tvungna att stanna hemma. Men även om vi haft det grymt bra är det alltid skönt att komma hem. Och slippa leva i tre resväskor!

Här kommer ett försök till att sammanfatta resan och framför allt do’s and don’ts med att resa med barn om någon funderar på att göra något liknande. Here we go.

Antal stater vi besökt: 13

Antal mil vi kört: 620

Antal timmar tillsammans med barnen: 1341

Antal timmar utan barnen: 3

Antal lekparker besökta: Oräkneliga

Antal borttappade leksaker: 2 (helt galet lite med tanke på hur många flyttar vi gjort!)

Antal cm som barnen vuxit: Minst 5 cm var! Alla byxor är för korta!


Tre saker som är livsfarligt för svenska barn men inte för amerikanska:

1. Åka framlänges i bilen. Alla barnstolar är framåtvända i USA.

2. Äta spenat. Är enligt BVC livsfarligt för barn under 1 år, men i USA finns det ofta i barnmaten.

3. Solen. I Sverige ska inga barn under 1 år vara i solen. Försök säga det till föräldrarna i Florida som inte kan gå ut under första året!

Tre saker som är superbra att alltid ha med överallt:

1. iPad. Glöm aldrig paddan! Ovärderligt om man måste köra 5 timmar på en dag. På tal om det, lagom att köra tyckte vi var ca 2 h i taget och vi körde oftast 3-4 timmar per kördag.

2. Hopvikbar barnmatstol (se bild nedan). Grymt skönt att slippa ha ett barn i knät som man spiller mat på…

3. Extra solskydd till vagnen (skärm, inte parasoll). 

Tre saker som är bättre i USA:

1. Extremt barnvänligt över lag och alla är verkar gilla barn. De älskade till och med Alva som gärna skriker som en stucken gris på offentliga platser.

2. Leksaker är jääääättebilligt!

3. Tillåtna högersvängar vid rött trafikljus. USAs stora bidrag till mänskligheten och ovärderligt när ettåringen vaknar så fort man stannar bilen.

Tre saker som är sämre i USA:

1. Barnmaten. Finns nästan inget förutom smakportioner. Alva hade fem olika pastavarianter att välja på så för det mest åt hon vanlig mat. Gröten var fruktansvärd, smakade metall.

2. Skötbord finns i bästa fall på damtoaletten, i extremt enstaka fall på herrarnas.

3. Barnkläder. Allt till flickor är prinsessigt och allt till pojkar är blått och tufft. Och fyrkantigt! Vi har i och för sig långa och smala barn, men de gillar verkligen loose fit over there.

Tre spaningar från USA just nu:

1. Gluten är det nya socker! Oh my god. Glutenfria restauranger, reklam för glutenfri vodka (say what?) och glutenfritt godis. 

2. Hipstern lever och frodas! I städer som Boston, Philly och Asheville har vi sett oräkneliga skäggiga, tatuerade nittonåringar på longboard med hund. De äter inte gluten men dricker gärna sourbeer och äter kött i mängder.

3. Väldigt många amerikaner är precis lika chockade över Trumps framgångar och rädda för vad en ”loose cannon” som han kommer göra vid makten. Men vi har också sett vääääldigt många Vote Trump-skyltar…

 Nu är det tack och hejdå för den här gången när bloggen tar paus tills det är dax för nästa äventyr!

Trötta barn som åker framåtvända.

I Florida var Alvas hår helt galet pga luftfuktigheten! Efter detta började vi med tofs.

Gerber är i stort sett det enda barnmatsmärket och det är mest mac and cheese. Gröten smakar fruktansvärt och Alva grät de första veckorna hon tvingades äta den här.

Älskar barnstolen/selen från svenska In the pocket.

Det har gått hur bra som helst att ha barnen med på restaurang. Glöm inte leksaker och ett stort tålamod. Och ät fort som fasen!

Barnselen från Ergobaby har varit jättebra. Framför allt när Alfed blivit trött och velat åka vagn och när vi varit ute och vandrat.

Det har funnits gott om lekparker och de är riktigt kul för Alfred!

Den s.k. egentiden har mest ägnats åt träning. Löpningen har på många ställen varit fantastisk, här på stranden i East Hampton.

Mellisdags. Alfred äter banan och Alva driver oss till vansinne. Precis som vanligt.

Barnen har börjat leka med varandra! Mest handlar det om att brottas (när Alfred bestämmer) Han har saknat sina kompisar men vi har också sett att barnen egentligen inte behöver så mycket mer än sin lilla familj, lite leksaker och massa egen fantasi. Här pausar vi vid Yale university i New Haven.

Vi tog en snabbis in i NY sista dagen. Men efter trängseln på Brooklyn bridge insåg vi att just den här staden gör sig bäst utan barn! iI alla fall ska man hålla sig till Brooklyn…

Äntligen på andra sidan East river! Brooklyn var varmt och kul att se med barnen.

Ett bra tips när man hyr eller lånar lägenheter: fota alla vaser och prydnadsgrejer så du vet vart de ska stå efter att du babyproofat klart!

Nu känner jag mig precis som den här apan i Orlando. Det ska bli skönt att börja jobba även om jag kommer sakna galenpannorna i familjen massor!

Ida Rydh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *